Årets lærebedrift 2019
Gratulerer til Grytåga Settefisk as
Hvert år deler Tverrfaglig Opplæringskontor ytre Helgeland ut opplæringsprisen til en bedrift som har utmerket seg innen fagopplæring. Prisen for 2019 gikk til Grytåga Settefisk as.
Av Vibeke Reinertsen
Grytåga har over flere år vært en solid lærebedrift og har jevnt utdannet flinke og ferdig uteksaminerte kandidater
Bedriften har god forståelse for sin rolle i fagopplæringen
Lærlingene følges svært godt gjennom læretiden. Dette leder til trivsel og gode resultater på avlagte fagprøver.
Grytåga har i dag 2 rettighets lærlinger og 1 voksen lærling.
Bedriften har over år jobbet målrettet for å bli en stødig bedrift for lærlinger i akvakulturfaget.
- Vi har også to sterke fagledere, Trond Arne og Martin, som følger godt opp og skapt et godt miljø for læring, sier driftsleder ved Grytåga Settefisk, Ronny Slotterøy. Han er stolt av bedriften som skaper nye og dyktige fagarbeidere og kan sende de videre på sin karrierevei etter bestått fagbrev.
- Og så tar vi inn nye, smiler han.
Jentene ønsker læreplass
Ronny, Martin og Trond Arne synes de er heldige som har så mange elever og lærlinger som vil jobbe innen akvakultur.
- Vi trenger ungdom, og det er artig å se at jenter har en økende interesse for faget. De er gjerne bevisst fra tidlig av at dette skal de jobbe med, sier Ronny Slotterøy og Martin Olsen. Grytåga er også utplasseringsbedrift og tar imot skole elever fra Inndyr, Val og Toft.
- Det er en fin rekrutteringsarena, der vi får vist frem hva vi gjør og hvem vi er. Ryktet går at dette er en fin plass å være på, sier Olsen.
Bedriften har seks personer pr. skift, og tok inn to nye lærlinger i august.
- Jeg føler at lærlingene er både kompetente og interesserte, jobben innebærer mye, dette er en fabrikk, med teknikk og håndtering av levende vesen. Vi som fagledere må også holde oss oppdatert, da lærlingene spør mye. Faglige diskusjoner har vi ofte, og alle blir dratt med - det er viktig å kjenne seg involvert, selv om de fleste er stille i begynnelsen, forteller Olsen og Myrvold
Jobb og oppdragelse
Det er et lite, men tett miljø på Grytåga Settefisks anlegg. Hvert skift jobber 70 timer, og bor på anlegget - deretter går de på en uke fri.
- De som kommer til oss er gjerne 18 - 20 år, og det er klart dette blir en omstilling, mye som skal læres og gjøres, og lære å bo ilag, så vi blir litt oppdragelsesbedrift også, sier Ronny Slotterøy.
Han skryter av alle ansatte, som jobber med at lærlingene skal lære mest mulig, og ha det bra.
- Teknikerne våre etterspør lærlingene, og tar de med på alt. Alle er interessert i å lære opp, og ta de med på de ulike prosessene, alt er jo en del av jobben.